Temppeliherrat etsivät aarretta ja löysivät seitsemän muinaista salaista tiedettä ja taidetta, joista tärkein oli geometria. Tuota ihmettä saamme yhä tänä päivänä ihailla uskomattomissa katedraaleissa, joiden rakentaminen nykyihmisille olisi lähes mahdotonta.

Esitelmä lähtee etsimään tuon muinaisen tietämyksen juuria Skotlannista 5000 vuoden takaa ajalta, jolloin kaikissa kulttuureissa alkoi uusi aika, Kali Yuga. Esiin nousee useita legendoja, joista tärkein muistuttaa suuresti Quetzalcoatl-tarua Perusta ja Sumerikertomuksia Apkalluista.

Skotlantilaisen Callanishin kiviasetelman esittämä kelttiläinen risti johdattaa tarinan Khufun pyramidille ja sieltä löytyneeseen itse pyramidin ikäiseen kulmamittausvälineeseen. Tuo laite taas nostaa etsivän katseemme tähtitaivaalle. Esitelmä esittää kysymyksen, miksi muinaiset kansat olivat suunnattoman kiinnostuneita geometrisista muodoista ja rakensivat valtavan työläitä kivikuvioita paikkoihin, joihin kivet piti raahata kaukaa ja aikaan, jolloin ihmisiä ei juurikaan ollut. Lisäksi rakennelmiin kätkeytyy syvästi esoteerinen kokonaislukumatematiikka.

Geometria johdattaa luennon vapaamuurarien ja alun perin Temppeliherroilta tulleeseen symboliikkaan, ja sen hämmästyttävään selitykseen tuumasta ajan mittana. Kyse ei olekaan vain kuvaannollisuudesta, vaan muinaisen englantilaisen mittajärjestelmän mysteeristä ja siihen kätkeytyvästä syvällisestä matematiikasta, joka on mitä parhain vain alkeellisilla mittavälineillä varustetulle rakentajalle. Mikä hämmästyttävintä tuossa järjestelmässä on sen yhteys maapallon mittoihin ja sen pohjana olevaan 5-jakoon, mikä tekee siitä sen esoterian tunteville pyhän.

Mysteereistä suurin on kuitenkin tuuma ajan mittana, joka paljastaa tuuman mitan tarkkuuden ja hämmästyttävän vihjeen tietämyksen tasosta muinaisina aikoina. Asialla saattaa olla yhteys myös sumerien valintaan 60-luku laskentajärjestelmäkseen. Parhaimmillaan mysteeriin liittyy myös viesti siitä, miten vanha alkuperäinen tietämys todellisuudessa on.