Onko maailmassa jokin salattu agenda, suunnitelma ja tavoite? Vai onko historia vain ketju asioita, jotka ovat sattuneet tapahtumaan? Saattoiko keskiaikaisesta Venetsiasta kummuta valta, joka ottaisi koko maailman haltuunsa ja pitäisi sitä otteessaan meidän päiviimme saakka. Ja sama valta sai alkunsa jo 4600 vuotta siten Sumerissa, Urin kaupungissa.

Venetsialaiset olivat mestareita salaamaan toimintansa, mutta samasta syystä äärimmilleen viety vainoharhainen vakoilukoneisto toi lopulta kaiken päivänvaloon n. 100 vuotta sitten. Siksi heistä tiedetään nykyisin enemmän kuin mistään muusta valtakeskittymästä, vaikka virallinen historiatiede vaikeneekin suurimmasta osasta.

Venetsian maailmanvalloitus alkoi ristiretkistä, jotka ensimmäistä lukuun ottamatta se manipuloi omiin tarkoituksiinsa ja jatkoa seurasi Mongolien manipuloinnista. Venetsian pahin uhka olivat itsenäiset valtiot, joita ennen Kaarle Suurta ei vielä ollut. Historia taas on osoittanut, että juuri itsenäisten valtioiden syntyminen on kansojen menestyksen takana. Venetsia loi privatisoinnin, väestön määrän kontrolloinnin ja globaalin talouden manipuloinnin, jotka kulminoituivat maailmantalouden romahduksessa 1345. Loppujen lopuksi kyse ei ollut Venetsian vallasta, vaan sitä hyväksikäyttäneestä oligarkiasta.

1500-luvun vaihteessa kaikki asiat kääntyivät Venetsiaa vastaan ja korppikotkat alkoivat pyöriä sen ympärillä. Peli näytti menetetyltä, mutta tappion sijaan Venetsia vain vaihtoi pelikirjan. Se synnytti uskonsodat ja sai Euroopan valtiot loputtomiin sotiin keskenään. Vihollisiksi nousivat renessanssi, tiede, vapaan tiedon leviäminen ja uskontojen inhimillistyminen. Luento kuvaa sitä, miten Venetsia onnistui noiden kaikkien tuhoamisessa. Monet historian trivialiteetit osoittautuvatkin aivan muuksi, kuin mitä meille opetetaan.