Esitys ”Menneet ilmastot ja katastrofit” on osa laajempaa ilmastoluentojen sarjaa, jossa käsitellään maapallon historiallisia ilmastonmuutoksia ja niihin liittyviä suuria ympäristökatastrofeja. Esityksen alussa korostetaan menneisyyden ilmasto-olosuhteiden ymmärtämisen merkitystä nykytilanteen analysoinnissa ja ennustamisessa.

Esityksessä käsitellään muun muassa kvartäärijakson aikana tapahtuneita jääkausia ja niiden syklisiä vaihteluita sekä niiden vaikutuksia maapallon faunaan ja floraan. Milankovićin syklit, Panaman kannaksen muodostuminen ja Himalajan vuoriston syntyminen ovat esimerkkejä tapahtumista, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi globaaleihin ilmastonmuutoksiin.

Esityksessä perehdytään myös siihen, miten eri ilmastoproksit, kuten jääkairausnäytteet ja merisedimentit, antavat tietoa menneistä ilmasto-olosuhteista. Näiden tietojen perusteella voidaan ymmärtää paremmin nykyisiä ja tulevia ilmastonmuutoksia.

Lisäksi esityksessä käsitellään Eem-interglasiaalia ja sen merkitystä vertailukohteena nykyiselle lämpenemiselle. Esityksen lopussa käsitellään myös katastrofaalisia tapahtumia, kuten massasukupuuttoja ja geomagneettisia ekskursioita, jotka ovat muovanneet maapallon historiaa.

Esityksen tavoitteena on tarjota realistinen ja neutraali näkökulma maapallon ilmastomuutoksiin, pohtien samalla, kuinka paljon nykyinen tiede pystyy paljastamaan totuutta niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat ilmaston muutokseen.