Esitelmä pidettiin neljä päivää ennen Venäjän ja Ukrainan sodan syttymistä, kun ainakaan luennoitsija ei uskonut sodan syttymiseen. Nyt se antaakin pohdittavaa sille, että onko isojen sotien takana aina salattu suunnitelma, vaikka ulospäin kaikki näyttääkin selvältä.

Esitelmä lähtee liikkeelle geopoliittisista kysymyksistä ja yli 200 vuoden takaisesta tapahtumasta, joka yhä tänä päivänä on Euroopan konfliktien taustalla ja miksi Saksa Venäjän lisäksi on Britannialle kivi kengässä.

Hitlerin hyökkäys Puolaan on yksi harvoja tosiasioita Toisen Maailmansodan virallisessa historiassa, mutta sekään ei ole koko totuus. Monet asiat kuulostavat opitun perusteella päättömiltä, kuten esimerkiksi se, että ainoa aktiivinen rauhaan pyrkijä oli Saksa. Englannilla, Ranskalla ja Neuvostoliitolla oli keskenään salainen sopimus, jossa Saksa oli tarkoitus saartaa ja osana sitä suunnitelmaa uhrata myös Suomi. Loppupeleissä Saksan ja Neuvostoliiton oli tarkoitus tuhota toisensa, koska natsismi ja kommunismi olivat toisiaan vastaan luodut vastavoimat.

Tämän suunnitelman paljastuminen oli syy Saksan salamasotaan, ensin Tanskaan ja Norjaan, ja sitten Länsi-Eurooppaan. Dunqerquen ihme johtui siitä, ettei Saksa halunnut sotaa Englantia vastaan. Kun ymmärtää Saksan tavoitteet ja motiivit, niin näkee myös sodan etenemisen aivan uudessa valossa.

1940-luvun lopulla Saksa teki rauhanehdotuksen, josta ei voinut kieltäytyä. Se taas johti ihmiskunnan ehkä mutkikkaimpaan vakoojapeliin, jossa tuo ehdotus haluttiin salata muulta maailmalta, koska koko muu maailma olisi varmasti vaatinut sen hyväksymistä. Koko tarina kietoutuu Rudolf Hessin ympärille. Hessin paon jälkeen Yhdysvallat manipuloitiin sotaan aivan kuten Ensimmäisessä Maailmansodassa ja kun Saksa erehtyi hyökkäämään Neuvostoliittoon, kysymyksessä oli jo matti neljällä siirrolla.

Luennon loppu kuvaa sitä monimutkaista peliä, jolla Toinen Maailmansota luotiin Ensimmäisen Maailmansodan raunioilta. Juuri mikään ei mennyt niin, kuin se on meille kerrottu.